Collageen

Collageen is een stofje dat iedereen in zijn lichaam heeft. Het is een lichaamseigen eiwit dat structuur, kracht en elasticiteit geeft aan onze spieren, pezen, botten, huid, bloedvaten en kraakbeen.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Collageen

Collageen is een stofje dat iedereen in zijn lichaam heeft. Het is een lichaamseigen eiwit dat structuur, kracht en elasticiteit geeft aan onze spieren, pezen, botten, huid, bloedvaten en kraakbeen. Ons huidverouderingsproces wordt al op 25-jarige leeftijd ingezet. Dit proces heeft veel te maken met de vertraging van de collageenproductie. Naast leeftijd kunnen ook externe factoren voor een afname van deze stof zorgen. Denk hierbij aan factoren, zoals zonlicht en stress. Gelukkig kan het collageengehalte weer worden aangevuld met behulp van supplementen.

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat zich in de botten, tanden pezen, kraakbeen en huid bevindt. Het zorgt ervoor dat deze weefsels soepel en stevig blijven. Van deze stof bestaan er twee verschillende soorten. Dit zijn: gehydrolyseerd en niet-gehydrolyseerd collageen (ongedenatureerd). In ons lichaam is ongeveer 90% de gehydrolyseerd soort. Deze soort is te vinden in spieren, bloedvaten, pezen, gewrichtskapsels en botweefsel. Kraakbeen bestaat vooral uit de niet-gehydrolyseerd soort.

Verschillende typen collageen

Collageenvezels zijn zeer rekbaar en stevig en zijn lastig te breken. Er zijn 38 verschillende soorten type collageen te vinden in het menselijk lichaam. Type I komt in het lichaam vooral in de huid, botten, bloedvaten, pezen, nagels, haar, kraakbeen en gewrichtsbanden voor. Type II is vooral terug te vinden in tussenwervelschijven en gewrichtskraakbeen, zoals de heupen, knieën, ellebogen, polsen en vingers. Type I en type II zijn beide terug te vinden in supplementen en kunnen dus worden ingenomen in het geval van een tekort.

Wat doet collageen poeder voor de huid, de nagels en het haar?

Collageen houdt de huid soepel en stevig. Het zorgt ervoor dat de huid elastisch en zacht blijft. Vanaf ons 25ste levensjaar neemt de productie af. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en gaan er op een gegeven moment rimpels en fijne lijntjes ontstaan. Collageen peptiden is perfect om in te zetten als anti-aging product bij de eerste tekenen van huidveroudering. Daarnaast draagt het bij aan mooie, sterke nagels en behoudt het een normale structuur en uiterlijk van de haren. Het zorgt voor glanzend, sterk en volumineus haar. Het innemen van supplementen kan het proces van afname doen vertragen. De supplementen bevatten gehydrolyseerd collageen waarmee het niveau ervan direct in de huid kan worden hersteld en het probleem dus bij de oorzaak kan worden aangepakt. Daarbij is het gehydrolyseerde collageen opgesplitst in kleine stukjes, waardoor het makkelijker opneembaar is voor het lichaam.

Collageen supplementen

Van de supplementen zijn er verschillende typen. Zo is het verkrijgbaar in poedervorm, als shot en in tabletvorm. Een groot voordeel van het poeder is dat het een makkelijke manier is om extra collageen binnen te krijgen. Het poeder kan aan veel verschillende vloeistoffen worden toegevoegd, zoals sap, water, smoothies of zelfs soep, wat het nog makkelijker maakt om de poeder binnen te krijgen. De supplementen komen van een dierlijke bron zoals vis of rund. De supplementen zijn dus niet geschikt voor vegetarisch of veganisten.

Afname van de collageen productie

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af. Dit is bijvoorbeeld te merken aan het slapper worden van de huid en rimpels. Naast leeftijd is leefstijl ook van grote invloed op de productie. Het eten van voldoende groente en fruit zorgt ervoor dat het lichaam genoeg vitamine C binnenkrijgt wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de aanmaak van collageen. Naast voeding is voldoende beweging, water en zonlicht ook erg belangrijk. Supplementen kunnen een bijdrage leveren aan de ondersteuning van het de productie in het lichaam.

Twee verschillende vormen van collageen peptiden

De supplementen komen in ongedenatureerde en gehydrolyseerde vorm voor. Bij de ongedenatureerde vorm is de oorspronkelijke structuur nog in tact, omdat het eiwit niet is behandeld. Bij de gehydrolyseerde vorm is het eiwit in kleine stukjes geknipt waardoor het makkelijker voor het lichaam is om het te absorberen. Het wordt afgeraden om de supplementen met zure sappen of hete drankjes in te nemen, omdat de vorm van het eiwit dan kan worden aangetast, denaturatie dus, waardoor het eiwit niet meer kan worden opgenomen door het lichaam.

Symptomen van een collageen tekort

Onze lichaamscellen bestaan voor 30% uit collageen. Het is zo een groot onderdeel van onze lichaamsstructuur en een tekort kan dan veel aandoeningen als consequentie hebben. Het meest voorkomende eiwit komt vanuit collageen.
Waaraan is te merken dat je een tekort hebt?
Het is natuurlijk normaal om naarmate je ouder wordt lijntjes en rimpels te zien, omdat de productie dan gewoon afneemt. Er spelen ook anderen zaken uit je omgeving een rol bij de aanmaak van dit eiwit. Dagelijkse blootstelling aan rook, vervuiling en overmatige zon kunnen allemaal een schadelijke invloed hebben. Het is daarom beter om op tijd te beginnen met het ondersteunen van je lichaam met het productieproces. Wat zijn dan de symptomen van een tekort?
Spierpijn
Collageen is een soort lijm die spieren aan botten en ligamenten bindt. Een gebrek aan deze stof kan voor verzwakking van de vezels zorgen, wat uiteindelijk weer kan leiden tot een verzwakking van de verbinding van deze structuren. Hiervan kunnen pijnlijke spieren het gevolg zijn. Heb je veel spiermassa, dan is dit supplement handig om te gebruiken, daarnaast is het goed voor je gewrichten.
Rimpelvorming
Collageen poeder is verantwoordelijk voor de kracht en de structuur van de huid. Als de hoeveelheid afneemt, zal de huid zijn structuur verliezen , wat voor rimpels zorgt in vooral het gezicht.
Futloos of dun haar
Collageen bevindt zich rond de haarzakjes. Met microvaten worden essentiële voedingsstoffen aan het haar geleverd, waardoor het gezond en gevoed blijft. Hierdoor wordt het haar langer en gaat het er glanzender en voller eruit zien. Een tekort vertraagt dit proces, waardoor het haar er dunner en doffer uit gaat zien.
Ingezakte wangen en diepliggende ogen
Een stralende, gladde huid vervaagt naarmate we ouder worden. Een gebrek aan deze belangrijke stof kan ervoor zorgen dat het gebied rond de ogen donkerder en holler lijkt. Ook kunnen de wangen er meer ingevallen uit gaan zien. Een slappe huid is verleden tijd! Een collageen supplement houdt dus het lichaam bij elkaar. Het verzorgt de elasticiteit die nodig is bij het ondersteunen van het bindweefsel in het lichaam. Buiten cosmetische redenen om, kan een tekort ook voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals reumatoïde artritis en lupus. Met supplementen kan de aanmaak worden ondersteund.

Veelgestelde vragen over Collageen

Waar is collageen allemaal goed voor?
Collageen ondersteund de celdeling en het bindweefsel in de huid, haar, nagels en ook botten. Daarnaast heeft collageen nog vele andere voordelen, zoals het versnellen van de stofwisseling, het verbeteren van de spijsvertering, verhoogt de vetverbranding, geeft een boost in het immuunsysteem en draagt bij aan het in balans brengen van de hormonen en je humeur.

Kan je dik worden van collageen?
Dik wordt je alleen wanneer je meer calorieën consumeert dan je dagelijkse verbranding is. Eet je bijvoorbeeld 2500 calorieën per dag, maar verbrand je er maar 1500. Dan zul je aankomen. In een schepje collageen zit gemiddeld 40 calorieën, dus daar zal je niet dik van worden.

Hoelang duurt het voordat je resultaat ziet van collageen?
Ieder mens en lichaam is uniek, waardoor de resultaten bij iedereen verschillend kunnen zijn. Over het algemeen kun je na 30 dagen al verschil in de huid, haren en nagels merken.

Welk tijdstip kun je het beste collageen innemen?
Om ervoor te zorgen dat je het beste uit je collageen innamen haalt, kun je collageen het beste in de avond innemen. S’ Nachts gaat je lichaam namelijk in herstelmodus en kan het de ingenomen nutriënten die in de collageen zitten beter opnemen. Op die manier zorg je ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de voedingsstoffen die in collageen zitten.

Hoe snel wordt het opgenomen?
Wanneer je collageen poeder slikt, worden de voedingsstoffen sneller opgenomen door het lichaam. Dit heeft te maken met dat de eiwitten al gehydrolyseerd zijn. Wanneer je een schepje collageen inneemt, kunnen je darmen de eiwitten al na 1 uur verwerken en komen de belangrijke voedingsstoffen in je bloed terecht. Als je capsules of pillen collageen slikt, is dit proces trager vanwege de omhulsel of de compacte pil.

Is het mogelijk om te veel collageen in te nemen?
Over het algemeen kun je niet snel te veel collageen innemen. Heb je per ongeluk 2 schepjes genomen omdat je vergeten was dat je er al 1 had genomen die dag, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het lichaam is prima in staat de eiwitten te verwerken die in de collageen poeder zitten. Wanneer je echt te veel inneemt, bijvoorbeeld 10 schepjes in 1 keer, kan het zijn dat je last krijgt van je darmen en buik.